fbpx
בית הספר לוורדפרס » פיתוח תוספים לוורדפרס – מסקנות חשובות

פיתוח תוספים לוורדפרס – מסקנות חשובות

נכתב ע"י יוחאי ירמיהו

בשנתיים שלוש האחרונות יצא לי לשנות את כל הצורה שבה אני בונה אתרים. זה התחיל מפיתוח מחדש של תבנית העיצוב  של וורדפרס שבה הייתי משתמש בעבר לבניית אתרים וזה המשיך בזה שפיתחתי 15 תוספים לוורדפרס וגם שחררתי אותם בחינם לספריית התוספים של וורדפרס.

במצטבר לתוספים האלו יש עשרות אלפי הורדות ול-2 מהם יש גם כמה עשרות ביקורות ביקורות חיוביות. בתהליך הזה שעברתי בשנים האחרונות יצא לי ללמוד הרבה ולהסיק כמה מסקנות חשובות שהייתי שמח לדעת עוד לפני שהתחלתי את המסע הזה.

פיתוח תוספים לוורדפרס

התוכן כאן במאמר מיועד בעיקר למפתחים שמעוניינים לפתח תוספים לוורדפרס, לשחרר אותם לספרייה, להבין איך לקדם אותם ואולי אפילו להרוויח מהם כמה גרושים.

למרות שהמאמר מיועד לסייע גם לכם הוא מיועד בעיקר בשבילי, המטרה היא לעשות לעצמי קצת סדר בראש ולאפשר לי לחזור וללמוד את הלקחים מחדש במידה ואני אשכח אותם בעוד שנה או שנתיים (יש לי זיכרון לטווח קצר).

עוד נקודה חשובה, בשביל ללמד אתכם לבנות תוסף אני צריך לבנות אתר עם מאמרים ולכן אתה לא תלמדו מכן איך לבנות/לפתח תוסף, אבל אני כן אנסה לכוון אתכם לכלים ולעמודים שיעזרו לכם לבצע את התהליך באופן נכון.

איך לבנות אתר מקצועי בשעה וחצי?

יש לי הצעה מעניינת יצרתי הדרכה מלאה של למעלה משעתיים שתלמד אותך איך לבנות אתר מ-0 בחינם כולל רכישת אחסון ודומיין. נשמע מעניין? אשמח לשלוח לך אותה למייל.

איך הכל התחיל? פיתוח תבנית לוורדפרס

עד לפני שנתיים, שלוש הייתה לי תבנית פיתוח לוורדפרס שפיתחתי במשך השנים. בכל פרויקט שהייתי בונה הייתי משתמש בתבנית ודאגתי להתאים/לשנות אותה לפי הפרויקט המבוקש.

ברגע שהתחלתי למדוד זמני עבודה המסקנה שהסקתי מהתהליך היא שאני מקדיש כמויות מטורפות של זמן עבור כל אתר שאני בונה ושצורת העבודה שלי ממש לא חכמה.

לאחר שמדדתי זמנים של כמה פרויקטים הבנתי שאני כמעט ולא רווחי ושאם אני מחשב את העלות השעתית עדיף לי כבר להיות שכיר. בעיה נוספת בשימוש בתבנית בפיתוח אישי היא שאני לא יכול לאפשר למישהו אחר לבנות את האתר או לבצע שינויים והכל נופל עליי.

בגלל 2 הבעיות האלו הבנתי שאני חייב לשנות את הצורה שבה אני בונה אתרים.

אני עדיין רציתי לבנות את האתרים עם תבנית הפיתוח שלי כי היא מאפשרת לי לבנות אתרים לשנות בהם כל מה שאני רוצה ולבצע התאמה מושלמת למובייל. בהרבה מקרים בתבניות מוכנות הייתי נתקל בהרבה באגים ובעיות וזה היה הופך את העבודה ללא נעימה.

ואז הקורנה הגיעה והרבה דברים השתנו, כשהתחיל הסגר הראשון שמתי לב לדעיכה בכמות הפניות שאני מקבל באופן רגיל. זה היה מצב מעניין שכמעט ולא קיבלתי פניות בכלל לעומת כמה עשרות בשבוע שהייתי מקבל לפני כן.

הבנתי שכרגע יש פה הזדמנות להפסיק לקחת פרויקטים בתקופה הזאת של החוסר בהירות ולהקדיש את הזמן לפיתוח מחדש של התבנית שלי (החלטתי גם לפתח כמה תוספים ונדבר על זה בהמשך).

נתתי לעצמי תקופת זמן של חודש לבצע את העבודה והחודש בסוף הפך יותר לחודשיים.

החלק המצחיק הוא שאם לא קיבלתי פניות בשבועיים הראשונים של הסגר הראשון ברגע שהחלטתי שאני מפסיק לקבל עבודות כמות הפניות שהתחלתי לקבל גדלה באופן משמעותי (גם יותר ממה שקיבלתי בתקופות הכי טובות שלי).

התחלתי את התהליך והחלטתי שלמרות שהיקום בוחן אותי אני כרגע בחרתי להפסיק לקבל עבודות ואני אתרכז אך ורק בנושא של בניית התבנית ושינוי הצורה שבה אני בונה אתרים.

זה השתלם כי בסגר השני יכולתי לקבל כפול עבודות ממה שיכולתי לקבל בסגר הראשון (-:

בניית אתר בחצי מהזמן

הרעיון היה כזה, שמתי לב שלפעמים אני צריך לבצע שינוי קטן או להוסיף משהו וכל שינוי קטן גוזל ממני הרבה זמן.

לצורך הדוגמא: אם אני רוצה ליצור חלק עליון דביק אז אני צריך לטעון ספרייה שנקראת stickyNavbar לאחר מכן אני צריך להוסיף לתבנית קוד JavaScript ולהגדיר אותו, אחרי זה אני צריך גם להוסיף קוד לחלק של ה-Header ולבצע את כל הפעולות האלו יכול לקחת לי בין 10 דקות לחצי שעה.

אז חשבתי, מה אם אני אקח את כל הדברים הקטנים האלו שאני מקדיש להם 10 דקות עד חצי שעה אבל משתמש בהם יחסית הרבה ואכניס אותם לתבנית?

בפועל אני כמעט ולא משתמש בזה אז על מנת לא להפוך את התבנית לכבדה אני יכול פשוט להוסיף עמוד הגדרות ותיבת סימון שתטען לי את כל מה שצריך בלחיצת כפתור.

נתתי פה דוגמא אחת בודדת אבל בתוך התבנית יש לי כמה עשרות תיבות סימון מהסוג הזה שמאפשרות לי לשנות כמעט כל דבר בלחיצת כפתור.

וזה גם לא רק היכולת לבצע את השינויים בלחיצת כפתור בודדת זה גם היכולת לעדכן את התבנית שזה היתרון הכי גדול שקיבלתי, ולא ידעתי כמה חשוב יהיה לי היכול לעדכן את התבנית.

העולם והטכנולוגיה משתנים באופן מהיר, רק לפני חודש הייתי צריך לעבוד על אתר שבניתי לפני כמה שנים ולבצע בו כמה שינויים. באתר הזה הייתי צריך לתקן כמה דברים שלקחו לי באזור של 3 שעות בגלל שהתבנית פיתוח הייתה התבנית הישנה שהשתמשתי בה.

אבל הנה נקודה מעניינת, את כל הבעיות שהיו באתר הייתי יכול לתקן בעדכון אחד עם האתר היה נבנה על התשתית החדשה שלי, את כל הבעיות שהיו באתר הישן כבר פתרתי בתבנית המעודכנת.

התבנית גם יודעת להתממשק עם תוספים אחרים ולאפשר לי לבצע שיפורי מהירות. אני באופן אישי מבטל הרבה אפשרויות וקודים של אלמנטור והיום אני יכול לעשות את זה בלחיצת כפתור מהתבנית.

הרעיון הראשוני היה לשחרר את התבנית בחינם לספריית התבניות של וורדפרס אבל לאחר שהבנתי כמה התהליך הזה מורכב ושבניגוד לתוספים הם פוסלים תבניות ועדכונים על שטויות, אז פיתחתי גם את היכולת לבצע עדכון לתבנית מהשרת שלי וזה מה שאני עושה נכון להיום.

אם אנחנו מסתכלים בהילוך מהיר שנתיים, שלוש קדימה היום אני בונה את אותם אתרים בחצי מהזמן אבל מרוויח את אותו סכום שהייתי גובה בעבר (והמחירים שלי אפילו עלו).

מסקנה: לפתח אתר מ-0 ולהתאים אותו לכל עסק זה אולי נשמע נחמד בשיווק אבל זה לא רעיון מוצלח. זה לא מוצלח עבור המפתח וזה גם לא מומלץ עבור הלקוח שלא יכול לעדכן את התבנית.

כמה מילים על אלמנטור

דבר נוסף וחשוב שעשיתי היה להתחיל לעבוד יותר עם אלמנטור (משהו שנמנעתי מלעשות בעבר).

פשוט לקחתי אזורים שאני בונה בדרך כלל ברוב האתרים (עמודה של פוסטים, Header, Footer וכו’…) ועקפתי אותם עם קוד CSS משלי ככה שיש יותר התאמה לרוב הדפדפנים (גם היותר ישנים) וגם יש התאמה טובה יותר למובייל.

היום יש לי תשתית של כמה מאות אזורים שונים באלמנטור עם עיצוב שלי והקוד CSS שלי ואני לא צריך לפתח כל אזור בנפרד או לכתוב אותו מחדש. המטרה העליונה היא לא לבצע את אותה פעולה פעמיים.

אז אני כבר לא בונה אתרים, אני יותר בונה אזורים ומעתיק אותם ביחד עם הקוד CSS לאתרים החדשים (כמו סוג של פזאל). זה מאפשר לי לא לבנות את אותו הקוד פעמיים.

אם אין לי עיצוב בסגנון של מה שאני צריך לבנות אז אני לוקח את העיצוב הכי דומה, משנה אותו, שומר גם אותו בתור אזור חדש ואם יש לי הזדמנות משתמש בו בעתיד.

היום אני מנסה גם להתחיל לפתח כמה ווידג’טים של אלמנטור בעצמי כדי להיות מסוגל לבנות אתרים רק עם אלמנטור החינמי וללא אלמנטור פרו.

אני משתמש רק בווידג’טים הבסיסיים של אלמנטור ואני מעדיף לא להשתמש באלמנטור פרו כי זה מקטין באופן משמעותי את המהירות טעינה.

אם אני מפתח כמה ווידג’טים משלי לתוך התבנית (כמו למשל סליידר) אני יכול לבנות בעצמי את האלמנטים שמגיעים עם הפרו וגם לחסוך את העלויות של התוסף בתשלום וגם לחסוך את המכה הרצינית למהירות של האתר. אלמנטור אחד פחות אומר גם שיש פחות באגים ובעיות באתר.

לבנות אזורים במקום אתרים זה גם משהו שחוסך לי הרבה מאוד זמן עבודה.

אני עדין מרגיש שזה לא עובד בצורה חלקה ויש מקום לשיפור, זה עדיין גודל ממני יותר מידי זמן אבל אני מקווה שאני אמצע בעתיד דרך יותר טובה לבצע את מה שאני מתאר כאן.

בניגוד למפתחים אחרים שמבלבלים את השכל על זה שלא צריך להשתמש באלמנטור, ולא להשתמש בוורדפרס אני חושב שהוא תוסף מצוין שהופך את העבודה והעריכה של עמודים ליותר קלה ומהירה.

זה הרבה יותר טוב עבורי וזה הרבה יותר טוב עבור הלקוחות שלי שמאוד נהנים מהיכולת עריכה של התוסף. המטרה היא לספק ללקוח את המוצר הטוב ביותר ואני חושב שאתר שבנוי באלמנטור יספק את המוצר הטוב ביותר.

הדבר היחידי שמתסכל בתהליך זה הבאגים והשינויים שיש לאלמנטור, אבל הקלות בעריכה וכל היתרונות שיש לתוסף הופכים את הבאגים למשהו שכרגע אני יכול לסבול.

פיתוח תוספים לוורפדרס

נכון להיום יש לי בספריית התוספים של וורדפרס 15 תוספים שונים. מסתבר ששחררתי 2 מהם לפני הקורונה ועד כמה שאני זוכר את כל השאר בבת אחת.

זה אומר שאני כנראה אחד המפתחים ששחרר את כמות התוספים הגדולה ביותר בארץ וגם בעולם לא תמצאו הרבה מפתחים ששחררו כל כך הרבה תוספים. אפשר לראות כמה מהתוספים על ידי לחיצה כאן וגם בתמונה מתחת:

התוספים לוורדפרס זה לא משהו שהיה בתכנון. בגדול היו לי 2 תוספים ששחררתי לספרייה רק בתור התנסות כדי לראות איך זה עובד וכדי להשתמש בהם לפעמים באתרים של לקוחות.

קצת לפני שהתחלתי את המסע של פיתוח מחדש של התבנית פנה אליי אחד הלקוחות שלי ואמר שיש לו בעיה באתר ושאי אפשר לערוך עמודים באלמנטור.

ואז ניסיתי להבין מה הבעיה ולא הצלחתי. בגלל שאלמנטור זה אחד התוספים הכי לא יציבים שאני מכיר הסקתי שכנראה הבעיה מגיעה מאלמנטור.

לאחר חצי שעה או שעה גיליתי שהתקנתי באתר לפני כמה חודשים תוסף חיוג מהיר בטלפון ומסתבר שהתוסף הזה הוא מה שגרם להתנגשות עם אלמנטור.

אז הבנתי שיש פה בעיה שחוזרת על עצמה, זאת לא הפעם הראשונה שאחד מהתוספים האלו גורם לבעיות ולהתנגשויות. למה לעזאזל תוסף של טלפון אמור לגרום לאלמנטור להפסיק לעבוד?

הבנתי שכדי להימנע מכל הבעיות והבאגים המיותרים אני חייב לפתח מחדש את התוספים שאני משתמש בהם במרבית האתרים שלי ושל הלקוחות ולהשתמש בהם במקום.

על מנת שיהיה לי יותר קל להתקין אותם הבנתי שיהיה יותר חכם גם לשחרר אותם לספריית התוספים של וורדפרס כי זה יאפשר לי להריץ חיפוש באתר ולהוריד את התוסף ממש בקלות.

החלטתי גם לשחרר את כל התוספים שאני בונה 100% בחינם.

איך לבנות אתר בחינם בשעה וחצי?

יש לי הצעה מעניית עבורך, יצרתי הדרכה מלאה של למעלה משעה וחצי שתלמד אותך איך לבנות אתר מ-0 בחינם כולל רכישת אחסון ודומיין. נשמע מעניין? אשמח לשלוח לך אותה למייל.

למה שחררתי את התוספים לוורדפרס בחינם?

אני מאמין בקארמה, כשאתה עושה מעשה טוב זה בדרך כלל חוזר אליך. אני גם מאמין שאם קיבלתי משהו טוב שמועיל לי אני צריך להחזיר את הטובה.

אם אני מוריד אפליקציה בטלפון שהופכת את החיים שלי לקלים יותר וחוסכת לי זמן אז אם יש לה גרסת פרו בכמה עשרות דולרים אני בדרך כלל ארכוש אותה רק כדי להגיד תודה.

באותה מידה אסור לשכוח שוורדפרס היא מערכת קוד פתוח ובעבר היינו צריכים לבנות אתרים מ-0 באמצעות HTML.

קיבלנו הרבה בחינם מהקהילה של וורדפרס ועצם זה שבחרתי לשחרר את התוספים בחינם זאת הדרך שלי להחזיר לקהילה הנפלאה הזאת.

בנוסף בכל שלב בחיים אני מנסה ליצור פרויקט אחד שהוא לא למטרות רווח. בעבר זה היה הרבה מאוד תוכן שפרסמתי בחינם ואני ממשיך לפרסם אותו באתר שלי וגם בערוץ ביוטיוב.

התוספים לוורדפרס זה גם משהו שהתבצע ללא מטרות רווח והיום אני עושה משהו חדש שנקרא “הפרויקט השקוף” ושם אני מתעד את כל הפעולות שאני עושה כדי לקדם את הקורס החדש שלי לבניית אתרים.

מה שלמדתי זה שברוב המקרים אם התוכן החינמי שאתה מפרסם מספיק איכותי יביא לך הרבה לקוחות (כבר אמרנו קארמה).

אני רק אציין שגם אם זה יקרה בעתיד נכון להיום לא הרגשתי שהתוספים החזירו לי את ההשקעה באופן ישיר כמו שאני מרגיש את זה מהתוכן שפרסמתי. יצא לי לקבל פה ושם פניות על פיתוח תוספים לאחרים אבל זה לא משהו שמעניין אותי.

נקודה נוספת שבגללה שחררתי את התוספים בחינם היא כי לא מדובר על תוספים שהולכים לשנות את העולם (כמו אלמנטור). לגרום למישהו לרכוש אותם יהיה ממש קשה גם לא רוצה להתעסק עם תמיכה טכנית על רישיון של תוסף בכמה עשרות דולרים.

עמודי מידע בנושא של פיתוח תוספים לוורדפרס

טוב, אז הבנו קצת את ההיסטוריה של הסיפור שלי ומכאן הגיע הזמן להתחיל להבין איך מבצעים בפועל את התהליך שיעזור לנו להעלות תוספים ולקדם אותם בוורדפרס.

אז מה שחשוב לדעת זה שלוורדפרס יש Codex שמכיל הרבה מידע שיעזור לכם ללמוד איך לפתח תוספים. כן, כן, זה מצריך לקרוא וזה לא נעים אבל אני אנסה לכוון אתכם לכמה עמודים שמכילים מידע חשוב ויסייעו לכם.

בעמוד הזה אפשר לראות כל מיני פרטים באופן כללי על נושאים שונים שקשורים לפיתוח תוספים לוורדפרס:

https://codex.wordpress.org/Plugin_Resources

בעמוד הזה אפשר שלראות תוכן חשוב על מידע שצריך לדעת בתור מפתחי תוספים (Plugin Handbook):

https://developer.wordpress.org/plugins/

וורדפרס מאוד מקפידים על הנושא של אבטחה ועל Sanitization/Escaping של נתונים ואתם תצטרכו ללמוד את כל הדרכים לביצוע ניקיון של משתנים שמוצגים בעמוד ולנתונים שנכנסים לבסיס הנתונים:

https://developer.wordpress.org/themes/theme-security/data-sanitization-escaping/

בעמוד הבא אפשר למצוא Actions לוורדפרס שיאפשרו לכם להריץ קוד בזמן שפעולה אחרת מתבצעת בוורדפרס (לדוגמא: להריץ קוד מתי שמערכת של וורדפרס נטענת או מתי שעמוד מתעדכן):

https://codex.wordpress.org/Plugin_API/Action_Reference

חשוב גם להבין, על מנת שתוכלו לבנות תוסף לוורדפרס אתם צריכים להתאים את אופן הבנייה שלכם לחוקים של וורדפרס. אם סתם תכתבו קוד כללי של PHP מבלי לדעת מה החוקים של וורדפרס ומה מותר ואסור אז התוסף שלכם לא יעבור את הסינון הראשוני.

איך מעלים תוסף לספריית התוספים של וורדפרס?

יש כמה דברים שצריך לדעת לפני שמעלים תוסף לוורדפרס. מתחת אני אנסה לציין את כמה מהדברים החשובים שצריך להכיר.

הדבר הראשון שצריך להבין זה שברגע שאנחנו מעלים תוסף לוורדפרס אנחנו מעלים 4 תיקיות שונות עם קבצי התוסף. אפשר לראות מידע בנושא בעמוד מתחת:

https://developer.wordpress.org/plugins/wordpress-org/how-to-use-subversion/

 

אנחנו יוצרים עם התוסף את ארבעת התיקיות הבאות:

– branches – משמש לקוד ניסיוני או לגרסאות בטא (אני משאיר את התיקייה הזאת ריקה).

– assets – בתיקייה הזאת אתם מעלים את הצילומים של התוסף. תמונת עליונה שמופיעה בעמוד התוסף, תמונת אייקון וצילומי מסך שיופיע בעמוד התוסף.

– trunk – התיקייה הזאת מכילה את הקבצים של הגרסה העדכנית ביותר של התוסף.

– tags – התיקייה הזאת מכילה את כל הגרסאות הישנות של התוסף.

תיקייה של התוסף לוורדפרס

צריך להבין איך להכניס את הקבצים של התוסף באופן מסודר לארבעת התיקיות האלו ורק לאחר מכן אפשר להעלות אותם באופן ראשוני לספרייה של וורדפרס בקובץ ZIP.

חשוב גם לדעת שבשביל להעלות את התוסף יש צורך להבין איך בונים את התוסף באופן נכון ואיך להגדיר את הקובץ readme.txt עם כל פרטי התוסף.

לצורך הדוגמא אפשר לראות את התיקייה של אחד מהתוספים שלי עם הקבצים בעמוד מתחת:

https://plugins.svn.wordpress.org/yydevelopment-related-posts

לאחר מכן אפשר להעלות את התוסף לבדיקה של וורדפרס מתוך הקישור הבא (חובה להיכנס עם משתמש מחובר בשביל שזה יעבוד):

htts://wordpress.org/plugins/developers/add/

חשוב לשים לב שלפעמים יש כמות גדולה של תוספים שנמצאים בבדיקה וככל שהכמות יותר גדולה כך ייקח יותר זמן לבדוק את התוסף ולהחזיר לכם תשובה.

מה עושים אם התוסף לא עבר את הסינון?

החדשות הרעות הם שרוב הסיכויים שאם מדובר על תוסף ראשון שאתם מפרסמים אז אתם לא תעברו את הסינון הראשוני.

אני חושב שהם מריצים איזה סקריפט על התוספים לבדיקה ראשונית והם יחזירו לכם בתשובה (לכתובת המייל של המשתמש שלכם בוורדפרס) עם הבעיות שיש בתוסף וצריך לתקן.

זה בדרך כלל תהיה שורה לדוגמא של אזור שאתם צריכים לתקן אבל אתם צריכים לחפש את אותם השגיאות/בעיות בכל הקוד של התוסף ולא לתקן רק את הבעיה הנקודתית שהם מציינים.

מי שבודק את התוספים הם מתנדבים ושמתי לב שלפעמים יהיו בודקים יותר קשיחים וכאלו שפחות קשיחים. בדרך כלל גם הם יהיו סבלניים עד לנקודה מסוימת אז אם לא עברתם את הסינון פעם או פעמיים זה בסדר ויש לכם הזדמנויות נוספת.

אני חושב שבתוסף הראשון לקח לי באזור של 3-4 ניסיונות עד שהוא עבר את הבדיקה הראשונית וגם בחלק מהתוספים האחרים לא עברתי את הבדיקה הראשונה.

בדרך כלל פשוט הייתי לוקח את השגיאות שהם כותבים ואם אני לא הייתי יודע על מה מדובר הייתי מנסה לחפש פתרון לבעיות בגוגל ובמרבית המקרים הצלחתי למצוא פתרונות.

בנוסף הסטנדרטים של הבדיקה עולים מתקופת זמן אחת לאחרת ולכן יכול להיות שתוספים ששחררתי לפני שנתיים היום לא היו מתקבלים היום.

עדכון גרסת תוסף בספרייה של וורדפרס

לאחר שהצלחתם להעלות את התוסף בהצלחה לספרייה כעת מה שנותר לעשות זה לעדכן אותו עם גרסאות חדשות ושיפורים.

את העדכון אנחנו עושים באמצעות משהו שנקרא SVN. ברגע שהתוסף שלכם מאושר אתם מקבלים פרטים במייל חוזר וגם כתובת של תיקיית התוסף בשרת של וורדפרס.

באמצעות הכתובת הזאת והמשתמש והסיסמא שלכם (שם המשתמש באתר בוורדפרס) אפשר לבצע את העדכון מתוך תיקייה במחשב המכילה את קבצי התוסף.

לצורך הדוגמא זה העמוד בשרת של וורדפרס של אחד התוספים שלי:

https://plugins.svn.wordpress.org/yydevelopment-related-posts

דבר ראשון שצריך זה להוריד את הקבצים המעודכנים מתוך השרת של וורדפרס (באמצעות תוכנה ייעודית ולא באופן ידני) ולאחר מכן להחליף את הקבצים הישנים בחדשים ולעדכן את התוסף.

אני באופן אישי משתמש בתוכנה שנקרא TortoiseSVN והיא חינמית ומאפשרת להעלות את הקבצים.

https://tortoisesvn.net/

מומלץ לנסות ולחפש מדריכים ברשת שמלמדים איך להשתמש בתוכנה ואיך אפשר להעלות באמצעותה את הגרסה המעודכנת של תוספים בוורדפרס.

עוד נקודה שחשוב לדעת היא שהבדיקה והסינון של התוסף מתבצעת רק בתהליך העלאה הראשוני. ברגע שאתם מעדכנים תוסף כל האחריות היא על הצד שלכם ועד כמה שאני יודע אף אחד לא בודק את הגרסה המעודכנת (אני מתאר לעצמי שיש סריקה סטנדרטית לוירוסים אבל לא משהו מעבר).

פעם אחת אפילו העליתי בטעות את התוסף הלא נכון לתיקייה הלא נכונה וזה עבר באופן חלק (המזל שלא היה לתוסף הרבה התקנות).

טיפים לקידום תוסף בספריית התוספים של וורדפרס

האמת הפשוטה היא שלא הקדשתי הרבה זמן כדי להבין איך לקדם תוספים בוורדפרס אז הרבה ממה שאני כותב מתבסס על השערות ולא על נתונים שניסיתי לנתח ולהבין.

הדבר הראשון שחשוב לדעת זה שממה ששמתי לב וורדפרס לא עובדים כמו מנוע החיפוש של גוגל, למעשה המנוע חיפוש שלהם ממש גרוע ביחד לגוגל.

זאת אומרת שאם תשחררו תוסף חדש בלי התקנות ונתונים רוב הסיכויים שלא יוכלו אפילו למצוא אותו על ידי חיפוש מדויק של השם שלו. אני חושב שמה שמשפיע יותר על היכולת של התוסף להופיע בחיפושים בספריית התוספים הוא נתונים כמו התקנות פעילות, ביקורות והוותק של התוסף בספרייה.

זאת אומרת שעל מנת שיוכלו למצוא את התוסף קודם כל תצטרכו להזרים אליו קצת משתמשים ורק אחר כך הוא יתחיל להופיע בחיפושים. בגלל שהיום יש כמעט 60 אלף תוספים בספרייה של וורדפרס אז יש כבר עשרות תוספים שעושים את אותה הפעולה של התוסף שלכם וכמעט בכל תחום.

הרבה מפתחים חדשים שרוצים גם לשווק את התוסף בדרך כלל ישקיעו תקציב פרסום התחלתי או יפנו אל משפיעני דעה על מנת להגדיל את כמות המשתמשים של התוסף. כמובן שחשוב גם לפרסם תוכן בתוסף באותה מידה שאנחנו מנסים לקדם עמוד בגוגל עם הביטויים שאנשים מחפשים.

זה לא עובד באותה צורה כמו גוגל אבל ברגע שהתוסף מתחיל לקבל התקנות פעילות וביקורות הוא יתחיל להופיע ביותר ויותר ביטויים רלוונטים.

חשוב גם ליצור תמונת מעוצבות. ככל שהתוסף יראה יותר מקצועי זה יגרום לאנשים קצת יותר לבטוח בכם ולנסות אותו אפילו אם אין לו הרבה התקנות. ביחד עם התמונות רצוי גם לצרף צילומי מסך של התוסף ולאפשר לאנשים להבין איך נראה הממשק שלו. דוגמא לעיצוב של תמונת התוסף  + העיצוב של תמונת העמוד של התוסף.

תוסף תג מנגר

האם אפשר להרוויח כסף מתוסף לוורדפרס?

ציינתי את זה גם באחת מהפסקאות הקודמות אבל אני חושב שבשביל להרוויח כסף מתוסף יש צורך ליצור תוסף שיהיה קשה מאוד לחיות בלעדיו או תוסף שממש מקל לנו על החיים.

חשוב גם שלא תהיה גרסה חינמית של תוסף אחר שעושה את אותה פעולה בחינם כי אם יש תוסף בחינם אין סיבה לרכוש את התוסף שלכם. לצורך הדוגמא אם אני מסתכל על תוספים שהייתי מוכן לרכוש זה תוספים כמו: Elementor, Duplicator, Yoast SEO, WP-Rocket וכו’…

מדובר על מגה תוספים שעוזרים לשפר את האתר באופן משמעותי או על תוספים שחוסכים לי כמויות מטורפות של זמן בהתעסקות עם כמה תוספים שונים אחרים.

במקרה שלי למרות שיש לי כמה תוספים ממש נחמדים אני לא חושב שיש שם משהו שהולך לשנות את העולם ולכן לא חשבתי שזה שווה לנסות ולהציע גרסת פרו בתשלום.

עצם זה שלתוסף הכי פעיל שלי יש באזור של 10,000 – 20,000 הורדות זה מציג את זה שצדקתי ואם אני מחלק אותו בחינם וזאת כמות ההורדות שיש אז היכולת שלי להרוויח ממנו כסף היא ממש קטנה.

גם אם כמה אנשים ירכשו את התוסף בכמה עשרות דולרים זה עדיין יהיה כסף קטן ולא מקור הכנסה רציני. ברגע שאני מציע גרסת פרו אני צריך גם להציע איתה תמיכה ואני לא חושב שזה ניצול טוב של הזמן שלי להציע תמיכה ושירות עבור מוצר של כמה עשרות דולרים.

 

בנקודה מסוימת חשבתי, רגע מה אם אני אציע את האפשרות לתרום לתוסף? ככה אני יכול לקבל כסף אבל אני לא צריך לספק תמיכה. אממממ, רעיון מעניין.

אז לקחתי את כל התוספים והוספתי לכולם כמעט בכל מקום בתוסף (כולל בעמוד של התוסף בוורדפרס) עמוד שמאפשר לבצע תרומות.

נכון להיום העמוד של התרומה קיבל 2,902 כניסות ומתוך הכמות כניסות הזאת קיבלתי 3 תרומות.

התרומה הראשונה הייתה על $5, התרומה השנייה הייתה על $25 והתרומה השלישית הגיעה לפני כמה ימים ומישהו יצר תרומה חודשית (מתמשכת) של $2 לחודש.

אני מאוד מעריך את האנשים שבחרו לתרום כסף וזה לא מובן מאליו אבל כמו שהבנו ההתעסקות עם להוציא חשבונית לתשלום של כמה דולרים לא שווה את הרווח של התרומה אז יכול להיות שבעתיד אני אבצע הפנייה של הכפתור הזה לעמוד שלא מאפשר תרומה.

 

אני רוצה לציין 2 דברים נוספים.

הדבר הראשון הוא שפשוט הכנסתי קישור ואני מפנה את הקישור לעמוד פייפאל שבו אפשר לבצע תרומה.

אם אני מסתכל על זה באופן שיווקי ונקודת המבט שלי השתנתה לגמרי בשנים האחרונות אז כנראה זה היה עובד הרבה יותר טוב אם הייתי יוצר עמוד עם תמונה שלי ומספר את הסיפור שלי ולמה החלטתי לבנות את התוספים. אני מאמין שזה היה מגדיל את כמות התרומות שהייתי מקבל.

יחד עם זאת היום אני גם קצת יותר חכם מלפני כמה שנים ואם הייתי מקדיש כמה דקות לבדיקה של כמה מפתחים נוספים שמחלקים תוסף בחינם עם כמה מאות אלפי הורדות פעילות הייתי יכול לגלות שהם מציגים שם עמוד שמאפשר להשאיר תרומה.

אם הייתי מקדיש את הכמה דקות לבדוק את זה הייתי מגלה שבאתרים האלו אפשר לראות את רשימת התורמים ואם אתה גולל קצת למטה אפשר להגיע עד לסוף הרשימה ולראות את כל מי שתרם.

מספיק היה לבצע את הפעולה הזאת כדי להבין שאם שלמפתחים עם תוסף של כמה מאות אלפי התקנות יש תרומות בגובה של אולי $200-300 אז זה אומר שזה לא שווה את הזמן של ההשקעה.

 

לסיכום – אני מאמין שיהיה מאוד קשה להרוויח מתוסף קטן ופשוט ואני גם חושב שיהיה מאוד קשה להרוויח מתרומות.

אלא אם כן מדובר על מגה תוסף שאתם מפתחים במטרה לשנות את העולם ולאפשר לאחרים להרוויח הרבה יותר כסף או לבנות את האתר באופן הרבה יותר מהיר זה כנראה לא יעבוד.

הפעם הראשונה שאתה מקבל ביקורת שלילית

אני חושב שאחד התוספים הכי טובים שיצא לי לפתח זה תוסף שנקרא Show Pages URL List.

אני עושה הרבה פרויקטים של בניית אתרים מחדש ופיתחתי את התוסף הזה על מנת ליצור עבורי עמוד שיציג לי את כל העמודים באתר ואת הכתובת URL שלהם.

ברגע שאתה בונה אתר מחדש על מנת להפיק ממנו את המרב צריך קודם כל להבין על מה מדובר וכמה עמודים יש באתר. בהרבה מקרים באתרים ישנים יש הרבה עמודי זבל וחצי מהכתובות URL בעברית וחצי באנגלית ויש עוד הרבה בעיות נוספות.

התוסף הזה מאפשר לי בכמה דקות להבין על מה מדובר ומה אני צריך לתקן במרבית האתרים.

אני באמת חושב שזה אחד התוספים הכי טובים שיצא לי לשחרר ולפחות עבורי זה אחד התוספים היעילים ביותר בעבודה היומיומית שלי.

בכל התוספים האחרים שלי כל התגובות הם תגובות של 4 כוכבים או 5 כוכבים. במקרה הזה הביקורות קצת פחות נחמדות.

דירוג תוספים לוורדפרס

וחשוב להבין מה קרה פה, כל מה שהיה צריך לעשות כדי לגרום לתוסף הזה לא להצליח זה מישהו מטומטם שידרג את התוסף הזה על כוכב אחד.

ברגע שזה קרה אותו בחור הקטין באופן משמעותי את הסיכוי שמישהו ישתמש בתוסף. מספיק שאתה מתסכל על התוסף בחיפושים ואתה רואה שהדירוג לא טוב וזה יגרום לך לא להשתמש בו.

תוסף להצגת עמודים באתר

התוסף הזה עדיין קיבל 500 הורדות אבל רק בגלל שאין לו מתחרים בתחום. אם זה היה תחום תחרותי זה היה מספיק כדי לקבור אותו. צריך לקחת בחשבון שיכול להיות שאתם תשקיעו כמויות זמן אדירות בתוסף ויבוא איזה ילד קטן וטיפש מבלי לפנות אליכם, מבלי להעריך את העבודה שלכם ומבלי להעריך את זה שנתת לו תוסף בחינם ופשוט ייתן לכם ציון של כוכב אחד.

מה שקרה בעקבות התגובה של הבחור הזה הייתה שכתבתי לו תגובה ונכנסתי ב-“אמא” שלו על 100. זאת הייתה תגובה מאוד עוקצנית והסיבה שאני מספר על זה היא כדי ללמוד ממה שקרה אחר כך.

לאחר הפרסום של התגובה שלי האלגוריתם של וורדפרס עלה על זה שמדובר בתגובה לא נאותה והם חסמו אותה לבדיקה לפני הפרסום.

את התגובה שפרסמתי הם חסמו ומאז כל תגובה והודעה שאני מפרסם בוורדפרס נמצאת תחת בדיקה לפני שהיא מתפרסמת.

על מנת להגדיל קצת את הדירוג היה לי גם משתמש פיקטיבי ודירגתי באמצעותו את התוסף כדי להעלות קצת את הדירוג שלו.

בגלל שהם עשו בדיקה על המשתמש שלי הם גילו גם את המשתמש הפיקטיבי ומחקו לי את כל הדירוגים על התוסף הזה וגם דירוגים שפרסמתי בתוספים אחרים עם המשתמש.

 

אז כמה מסקנות שאנחנו ניקח מהאירוע הזה:

  1. אם מישהו מפרסם תגובה שלילית ומדובר על תוסף חשוב שאתם רוצים לקדם אל תיכנסו ב-“אמא” שלו.
  2. תנסו להגיב לתגובה ולראות אם יש מישהו שאפשר לדבר איתו ולבצע את השינויים/תיקונים בתוסף על מנת שהוא יעלה את הדירוג ל-5 כוכבים.
  3. אם אתם פותחים משתמש פיקטיבי לדירוג התוספים זה יהיה רעיון טוב להשתמש ב-VPN או פרוקסי ולא באייפי של המחשב הביתי שלכם.

אני חושב שהלקח הכי חשוב שאני לוקח ואני מסתכל על זה מנקודת מבט יותר בוגרת של כמה שנים קדימה זה שלא הייתי צריך להתעצבן מהמקרה הזה.

עצם זה שאני נותן לאנשים קטנים לגרום לי ממש להתעצבן על כאלו שטויות זה מראה שהבעיה היא אצלי ולא בצד שלהם. היום אני מאמין שאם משהו כזה היה קורה לא הייתי מייחס לזה חשיבות בכלל.

תמיכה לתוספים ותקלות

לאחר ששחררתי את התוספים גיליתי משהו נוסף ומאוד חשוב וזה שכל אתר בנוי בצורה שונה, עם תוספים שונים, עם שרת שונה, עם תבנית שונה וכו’…

זה אומר שיכול להיות שהתוסף שלי עובד פגז באתר שלי אבל הוא לא יעבוד בצורה טובה באתר של מישהו אחר.

זה קטע מאוד מעניין אבל לאחד מהתוספים שלי יש למעלה מ-10,000 הורדות (אני מאמין שהיום זה יותר קרוב ל-20,000). ובכל פעם שאני משחרר עדכון גם אם לא שיניתי כמעט כלום, בכל פעם מחדש יהיה איזה מישהו שיפתח למחרת כרטיס תמיכה בגלל שהתוסף גרם לו לבעיות.

זה משהו שמאוד חשוב לשים אליו לב. למשל יש לי תוסף שמציע את מספר המזהה של העמוד בחלק העליון. התוסף הזה נקרא Show Pages Ids והיום יש לו למעלה מ-7,000 התקנות פעילות.

באחד הפרויקטים שלי הוספתי תמיכה לתוסף של ווקומרס ושחכתי לבצע בדיקה של התוסף באתר שלא מותקן בו ווקומרס.

ממש למחרת קיבלתי הודעה בוורדפרס שזה שבר למישהו את האתר בגלל שלא מותקן אצלו ווקומרס (הייתי צריך ליצור קוד שמציג את המזהה רק עם ווקומרס מותקן באתר).

כדי להימנע מהבעיות האלו היום אם אני מבצע עדכון לתוסף אני משתדל לבדוק אותו ב-4 אתרים שונים. באתר בעברית, אתר באנגלית, אתר עם הרבה תוספים ותבנית הפיתוח שלי ואתר עם תבנית פיתוח שהיא לא שלי ולא מכיל תוספים בכלל.

זה עוזר לכסות חלק גדול מהבעיות ולהימנע מתקלות באתרים של אחרים.

מעניין לחשוב איך מתמודדים עם זה תוספים עם מיליוני התקנות וחשוב לציין שהם בדרך כלל יוצרים גרסת בטא והם מאפשרים לאחרים להוריד אותה לפני העדכון האמיתי.

אם אתם נתקלים בהרבה בעיות באלמנטור אז תדעו שזה הסיבה וקשה מאוד לבנות תוסף שיעבוד בכל סוג אתר ובכל קונפיגורציה שרת. אלמנטור גם זזים באופן מהיר וזה גורם להרבה בעיות.

 

עוד נקודה חשובה בהקשר של תמיכה, בתחילת הדרך הייתי מגיב לכל פנייה ומנסה לעזור ולתקן כל בעיה. בלי לשים לב אתה מגלה שכל תיקון וכל דבר שאתה עושה יכול לקחת שעה ויותר.

אחד הדברים שהחלטתי לעשות בזמן האחרון זה להפסיק לתקן באגים ובעיות ולהתעלם מפניות בתמיכה של וורדפרס. הסיבה היחידה שאני עדיין עוקב אחרי הפניות היא למקרה שתהיה בעיה חמורה שתגרום לקריסה של כל האתרים שמשתמשים בתוסף.

חשוב להבין שיש לי אחריות בגלל שמדובר על קוד שאני כתבתי ואני חייב להמשיך לנתר את זה אפילו אם אני לא רוצה להקדיש לזה זמ.

אני חייב לציין עוד נקודה שמחממת את הלב. פתאום בחלק מהתוספים אני רואה שמי שפתח את הכרטיס ומציין בעיה בתוסף שלי גם מוצא את הקוד בתוך התוסף ואומר לי מה אפשר לעשות כדי לתקן אותו.

באחת הפניות האחרונות כמעט הגבתי לתגובה ורציתי להגיד תודה על זה שהוא הקדיש את הזמן למציאת הפתרון לבעיה שהוא מצא. למרות שהיה לי מאוד קשה וכבר כתבתי את התגובה לאותו אדם מקסים בחרתי לא לפרסם אותה.

אם הזמן שעובר אני פחות ופחות משקיע בלכתוב תגובות למאמרים שפרסמתי או סרטונים.  בעצם הפרסום של התוכן עשיתי את המעשה הטוב שלי וזה לא אומר שאני צריך להקדיש זמן חשוב לתגובות.

איך להשיג ביקורות חיוביות לתוסף

תעיפו מבט בתמונה עם התוספים שמופיעה מתחת. לאחד התוספים יש כרגע 31 ביקורות חיוביות ולאחד יש 45 ביקורות חיוביות. אלו מספרים מכובדים, לא ככה?

ביקורות חיוביות לתוספים

ההבדל בין תוסף שמקבל ביקורת חיובית לתוסף שלא מקבל ביקורת חיובית או הבדל אחד בודד. האם אתם מבקשים מהגולש להשאיר ביקורת חיובית או לא?

זה הכל, כל ההבדל בין התוספים שלי שלא קיבלו אפילו ביקורת חיובית אחת בהתחלה לבין האלו עם למעלה מ-30 ביקורות חיוביות זה העובדה שאני מפרסם בתוסף הודעה לאחר חודש שמבקשת לדרג את התוסף.

זאת ההודעה שאני מפרסם באתרים שלי, מדובר על אותו קוד בכל התוספים ואני פשוט משנה את הכתובת URL, את השם ואת התמונה של התוסף.

איך לקבל יותר ביקורות חיוביות

מדידה של נתונים

אם המטרה שלכם היא לבנות תוסף ולנסות לפתח אותו, לשווק אותו ולהתפרנס ממנו אז אני חושב שאחד הדברים הכי חשובים שאפשר לעשות זה לנסות ולאסוף מידע (data) על המשתמשים.

ככל שהשנים עוברות אני מבין שזה הדבר הכי חשוב שיש ואחת הטעויות שעשיתי היא לא לנסות ולאסוף נתונים מהשימוש בתוספים.

בפועל זה לא כזה חשוב כי התוספים לא מעניינים אותי וזה שלב בחיים שעבר (היום את רוב הפיתוחים אני מפתח בתוך התבנית אז אני כנראה כבר לא אשחרר תוספים חדשים) אבל יש משהו שמאוד מפריע לי.

אני אתן לכם דוגמא: לתוסף של Tag Manager, נכון להיום לתוסף יש למעלה מ-10,000 הורדות.

פרופיל של פיתוח תוסף לוורדפרס

צורת הספירה של וורדפרס לתוספים עובדת באופן הבא. בהתחלה סופרים את כמות ההתקנות הפעילות עד 10 התקנות. לאחר מכן הספירה קופצת בזינוקים של 10 (10,20,30 וכו’…).

אחרי שסיימנו עם ה-10 זה קופץ במאות, אלפים, עשרות אלפים, מאות אלפים, מיליונים ואני חושב שזה נעצר בספירה של 5 מיליון התקנות פעילות.

כרגע אני לא יודע כמה התקנות פעילות יש לתוסף הזה. עברתי את ה-10,000 הורדות לפני יותר משנה. אז כמה אתרים משתמשים בו עכשיו? האם זה 15,000?, פחות? או שזה יותר קרוב ל-20,000?

זה דוגמא לנתון מאוד חשוב שהייתי רוצה לדעת מה המספר שלו אבל בגלל שלא התקנתי בתוך התוספים את היכולת לעקוב אחרי התקנות והסרות זה לא משהו שאני יודע.

אני אלמד אתכם טריק קטן שיאפשר לצפות במידע חשוב על כל תוסף. אם אתם נכנסים לעמוד של התוסף ומוספים בסיום הכתובת את המילה advanced אפשר לראות כל מיני נתונים מעניינים כמו גרף הורדות יומי, קצב גידול, כמות ההורדות בכל הזמנים וכו’…

מהעמוד הזה אפשר להוריד גם גרסאות ישנות של התוסף, ואם אתם מנהלים את התוסף זה גם העמוד שיאפשר לכם למחוק אותו במידה והחלטתם שאתם לא רוצים להמשיך לתחזק אותו:

https://wordpress.org/plugins/tag-manager-header-body-footer/advanced/

עקומת התקנות פעילה

לסיכום פיתוח תוספים לוורדפרס

אין פה סיכום, המאמר הזה ארוך מידי בשביל לסכם אותו. הסיבה היחידה שכתבתי לסיכום פיתוח תוספים לוורדפרס היא כדי להגדיל את הסיכוי שהמאמר הזה יתברג למקומות הראשונים בגוגל על הביטוי של פיתוח תוספים לוורדפרס.

בתכל’ס אני שונא תכנות אין לי מושג איך אנשים יכולים לאהוב את המקצוע הזה, בחודשיים שבניתי את התבנית מחדש ויצרתי את כל התוספים נכנסתי למוד עבודה מטורף של עבודה בלי הפסקה.

אני זוכר הליכות קצרות באמצע הלילה ושהתחלתי לקלל עמודי חשמל מרוב תסכול שאני כל היום מסתכל על קוד.

בכל מקרה אני מקווה שהמאמר הזה עזר לכם ושהתנסויות שלי יעזרו לכם לא לחזור על הטעויות שאני עשיתי.

אם בעקבות המאמר הזה תפתחו תוסף ותעשו ממנו מיליונים על תשכחו להעביר לי מעשר.

איך לבנות אתר בחינם בשעה וחצי?

יש לי הצעה מעניית עבורך, יצרתי הדרכה מלאה של למעלה משעה וחצי שתלמד אותך איך לבנות אתר מ-0 בחינם כולל רכישת אחסון ודומיין. נשמע מעניין? אשמח לשלוח לך אותה למייל.

אם אהבתם את השיעור ואתם רוצים לשתף אותו ניתן לעשות זאת על ידי לחיצה על כפתורי השיתוף מתחת:

יוחאי ירמיהו

עוסק בתחום של פיתוח אתרים ועיצוב גרפי למעלה מ-15 שנה. נינג’ה מומחה לוורדפרס, מפתח תוספים ותבניות בהתאמה אישית והמרצה שלכם בקורס הדיגיטלי המקיף והמוביל בישראל ללימוד בניית אתרים בוורדפרס בצורה נכונה.

קורסים מקיפים ומומלצים ללימוד בניית אתרים

לבנות אתר ב-10 ימים

לבנות אתר ב-10 ימים

קורס מזורז שילמד אותך לבנות אתרים ב-10 ימים. נקודת כניסה מעולה לתחום של בניית אתרים במחיר משתלם.

  • קורס לבנות אתר ב-10 ימים 52 שיעורים שילמדו אותך הכל על בניית אתרים
  • בונוס 1: לבנות אתר מתבנית מוכנה לאנשים עסוקים שלא רוצים להשקיע 10 ימים
  • בונוס 2: גיבוי, שחזור, ותחזוקה לאתר איך לבצע גיבויים ולתחזק אתר ללא תקלות
  • בונוס 3: אלמנטור קונטיינר (Container) איך ליצור תוכן באמצעות אלמנטור קונטיינר
  • בונוס 4: קורס אחסון אתרים ב-Cloudways אחסון אתרים על גבי חברות השרתים המובילות בעולם
  • בונוס 5: קורס קלאודפלייר + מייל עסקי בחינם איך להשתמש בקלאודפלייר + יצירת מייל עסקי בחינם
  • בונוס 6: לעבור אחסון ולהישאר בחיים איך להעביר אתר מאחסון אחד לאחר ללא תקלות
  • תמיכה לשנה לשאלות בעמודי השיעורים
  • גישה לקבוצת הפייסבוק של הקורס
  • גישה לכל החיים
  • תעודה הכשרה בסיום הקורס (קובץ PDF)
  • גישה לעדכונים ושיעורים חדשים
  • 100% החזר כספי ל-14 ימים
למידע נוסף

רכשו את הקורס 559 סטודנטים לפניך (-:

וורדפרס Expert - קורס בניית אתרים

מסלול וורדפרס Expert

למעלה מ-10 קורסים מלאים ומעל 600 שיעורים שילמדו אותך הכל על בניית אתרים ברמה הגבוהה ביותר בארץ.

  • קורס וורדפרס Beginner קורס בניית אתרים למתחילים – (2,250 ₪)
  • קורס וורדפרס Tool Kit הצעת מחיר + אפיון + צ’ק ליסט + התנהלות עם לקוחות
  • קורס בניית אתר ב-10 ימים איך לבנות אתר במהירות שיא
  • קורס וורדפרס Next Level מחיר הקורס 2,500 ₪
  • קורס וורדפרס SEO התאמת אתרים לגוגל – (750 ₪)
  • קורס: אלמנטור Ninja הקורס שיהפוך אותך לנינג’ה באלמנטור – (999 ₪)
  • קורס: אלמנטור PRO + אנימציות יצירת אתרים מורכבים ואנימציה – (550 ₪)
  • קורס וורדפרס Rocket שיפור מהירות לאתר – (999 ₪)
  • קורס וורדפרס Security חיזוק אבטחה לאתר – (750 ₪)
  • קורס וורדפרס Global בניית אתרים דו לשוניים בכל השפות – (750 ₪)
  • בונוס 1: גיבוי, שחזור, ותחזוקה לאתר תחזוקת אתרים ומניעת בעיות ותקלות
  • בונוס 2: אנליטיקה ומעקב לאתר גוגל אנליטיקס, סרץ קונסול ויאנדקס מטריקה
  • בונוס 3: איך לקבל יותר פניות מהאתר הוספת כפתורי יצירת קשר + שיפור המרות
  • בונוס 4: קלאודפלייר + מייל עסקי בחינם שימוש בקלאודפלייר ויצירת מייל עסקי בחינם
  • בונוס 5: התקנת אתר על המחשב איך להשתמש במחשב ולחסוך עלויות אחסון
  • בונוס 6: קורס Cloudways אחסון אתרים בחברות השרתים המובילות בעולם
  • בונוס 7: לעבור אחסון ולהישאר בחיים איך להעביר אתר מאחסון אחד לאחר ללא תקלות
  • בונוס 8: אופטימיזציה לתמונות איך להעלות תמונות שיעזרו לאתר להתקדם בגוגל
  • בונוס 9: יסודות העיצוב לבוני אתרים כל מה שצריך לדעת כדי לעצב את האתר המושלם
  • בונוס 10: זכויות יוצרים בדיגיטל איך להימנע מתביעה משפטית כאשר בונים אתר
  • בונוס 11: 20 אלף בחודש מבניית אתרים איך למצוא לקוחות ולייצר הכנסה מבניית אתרים
  • 680 שיעורים למתחילים + למתקדמים
  • תמיכה לשנה לשאלות בעמודי השיעורים
  • גישה לקבוצת הפייסבוק של הקורס
  • גישה לכל החיים
  • תעודה הכשרה בסיום הקורס (קובץ PDF)
  • גישה לעדכונים ושיעורים חדשים
  • 100% החזר כספי ל-14 ימים
למידע נוסף

רכשו את הקורס 474 סטודנטים לפניך (-:

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם:

כמה כסף מרוויח בונה אתרים מתחיל?

שאלת השאלות כמה מרוויח בונה אתרים? במקום לזרוק מספרים מטורפים באוויר במאמר הבא תוכלו למצוא הסבר ריאלי לנושא שיעזור לכם להבין כמה תוכלו להרוויח ומה רמת התחרות בשוק.

איך הפכתי לבונה אתרים שמרוויח יותר מ-10,000 ₪ לאתר?

בשנים האחרונות המחיר שלי לפיתוח אתרים הכפיל את עצמו וזה הופך אותי לאחד מבוני האתרים היקרים בארץ. כנסו עכשיו ותלמדו איך הפכתי לאחד מבוני האתרים היקרים בארץ.

עבודה בבניית אתרים ללא ניסיון ותיק עבודות

אחד החששות של בונה אתרים מתחילים זה איך נכנסים לתחום, ולצד החשש יש בוני אתרים מתחילים שחושבים שהם ירוויחו עשרות אלפי שקלים. בואו נדבר על זה >>

כלי נגישות